بسم الله
یکی از راویان می گوید در کوفه به زنی قرآن می آموختم، روزی با او شوخی کردم، بعد به دیدار امام باقر
(ع) شتافتم، فرمود: آن که ( حتّی) در پنهان مرتکب گناه شود خداوند به او اعتنا و توجّهی ندارد،
به آن زن چه گفتی؟ از شرمساری چهره ام را پوشاندم و توبه کردم،
امام فرمود: تکرار نکن!
این مطلب خیلی تکان دهنده است! به ویژه تو دوره و زمونه ما! و مخصوصا درمحیط اینترنت و چت!
مطلبی که با استناد به بحارالانواربرایتان ذکرمی کنم این است که:
معصوم فرموده: به ازای هر کلمه شوخی با نامحرم، انسان را هزار سال در صحرای محشر
معطل می کنند!
گفت:
جز این نیست که شرح اندوه خویش تنها با خدا می گویم.زیرا آنچه من از خدا می دانم ، شما نمی دانید. آیه 86 سوره یوسف
هان مشو نومید چون واقف نه ای از سر غیب
باشد اندر پرده بازی های پنهان غم مــخـــور
حـال مـا در فـرقت جـانـان و ابـرام رقـــیــــب
جمله می دانــد خدای حا ل گردان غم مخــور
خدایا مارالحظه ای به خودمان وامگذار!
بسم الله
سلام بر مهدی فاطمه عج
سلام دوستان گرامی
ق
و اما در ادامه مبحث قبل اهمیت و نوع ارتباطهای اینترنتی،
در این گفتار به منبع وسرچشمه اصلی این ارتباط (عدم رعایت حیا) اشاره می نمایم. امیدوارم شماهم با نقدهای ارزشمندتان من و سایر دوستانتان را یاری دهید.
گفتیم که نوع ارتباط اینترنتی بین خانمها و اقایان باید به شکل سالم همراه با برخورد سالم انجام بشه و گفتیم که اگر قراره ازدواج اینترنتی صورت بگیره باید خانواده ها هم در جریان امر قرار بگیرند و مسئله فریب و یا ارتباط ناسالم در میان نباشه و مسئولان هم می توانند در این امر به جوانان کمک کنند.و گفتیم که از نتایج سوء ارتباطهای اینترنتی و چت واردشدن در راه ها و مکانهای خلاف و مشاجرات خانوادگی و صدمه های جبران ناپذیر روحی است. و از آمارهای بدست امده نتیجه گرفته شده که یکی از ریشه های اعتیاد اینترنتی بیکاری جوانان و یا دوست یابی غلط است. و مسئولان فرهنگی ما باید برای حل این مشکل راه چاره ای بیاندیشندو اکنون در ادامه توضیح می دهم که چگونه این موارد سرچشمه اصلی آن رعایت حیا می باشد.
اگر در محیط درس، در کلاس، در دانشگاه، در محله ، در اینترنت ،با چت کردن و روش های مختلف یا تلفن بدون رعایت حیا و ضوابط و شئونات اخلاقی و شرعی و اسلامی دختر و پسر جوان بخواهند همدیگر را بشناسند کاملا در اشتباه هستند چرا که از این طریق اگر به فرض به هم برسند ضریب طلاقشان بالا می رود چرا ؟چون قبل از ازدواج و بدون هیچ تحقیق و شناختی و بدون رعایت نکات اخلاقی و عرف و شرع به همدیگر وابسته می شوند و محبتی بینشان بوجود می اید که چشمانشان را به روی حقایق می بندد و درست نمی گذارد همدیگر را بشناسند. و اینها بر می گردد به رعایت حیا .اگر از دختری یا پسری بپرسید که می خواهی با چه پسری ازدواج کنی؟درجواب اولین حرفش اینست که می خواهم نجیب و با حیا باشد. اما وقتی مسئله تحقیق به میان می اید و طرف وارد محله یا حتی محیط نت می شود و از وضعیت ناسالم و ناصحیح همسربه اصطلاح اینده خود باخبر می شود ،دیگر این دختر و پسر نجیب حاضر نیست که با طرف مقابل خود ازدواج کند! و برعکس این موضوع هم پیش می آید که با رعایت آن ازدواج صورت می گیرد.
بیشترین معرف شخصیت فرد،حیای اوست.حیا هم می پوشاند و هم معرفی می کند پس باید خیلی مراقب رفتار و گفتار و کردار خویش باشیم و حد حیا رانیز نگه داریم.
"اگر در همین محیط چت ، حد حیا را رعایت کنیم به نتیجه مثبت خواهیم رسید" و ارتباطهای ما رنگ سالم به خود خواهد گرفت. و در نتیجه حتی اگر دختری با پسری جوان بخواهد از طریق همین چت ارتباطی برای ازدواج برقرار کند حیا باعث می شود که نتیجه مثبت بگیرند.
چراکه خاصیت حیا چنین است که هنگامی که میان دونفر برقرار می شه بر ظرفیت محبت آن دو می افزاید و باعث می گردد پیوند دوستی آنان تا مدت بیشتری تداوم پیدا کنه و برعکس دوستی هایی که توام با بی حیایی و بی شرمی باشه روز به روز روبه افول گذاشته و کم کم تکراری شده و برایشان ملال آور خواهد شد.
اگر در محیطی لغزشها فراوان بشه مخصوصا محیط چت واینترنت و گفتگوهای آنلاین ومسائل شرع و عرف و اسلامی رعایت نشه مخصوصا بین خانمها و دخترخانمهای جوان، تقوی و حیا نیز از میان برداشته میشه و اینجاست که بعضی افراد باتقوی حتی بعضی پسران مومن مجرد سعی می کنند از این جمع فاصله بگیرند تا دچار لغزش نشوند و اینجاست که حتی ممکنه از ازدواج هم فاصله بگیرند و به اصطلاح دلزدگی و انزوا طلبی پیداکنند.
سعدی شاعر پرآوازه ایران زمین در گلستان چه نیکو سروده:
بدیدم عابدی در کوهساری
قناعت کرده ازدنیا به غاری
چرا گفتم به شهر اندر نیایی
که باری بند از دل برگشایی
بگفت آنجا پری رویان نغزند
چو گِل بسیار شد پیلان بلغزند!
عطش انس با دیگران را خداوند برما ارزانی داشته است ،چرا که انسانها به خودی خود احساس تنهایی می کنند . و هنگامی که انسان فردی همدل و همفکر باخود را می یابد ،لذت می برد.حالا یا این ارتباط می تواند بین دانشجو و استاد باشه یا بین دو جوان دختر و پسر یا بین مادر و فرزند یا پدر و فرزند یا بین دو دوست و غیره...و چه نیکوست لذت این ارتباط توام با حیا وادب و نزاکت باشه تا حریمها هم حفظ بشه.
پس نتیجه می گیریم که" در همین محیطهای چت و اینترنتی آن پوششی که روابط مارا روبه زیبایی سوق می دهد ،حیاست". و رعایت آن مساوی است با رعایت ادب و احترام و نتیجه آن ایجاد محبت قلبی و ماندگاری دوستی می باشد. این قانون را اگر رعایت کنیم مخصوصا در محیطهای اینترنتی نتیجه مثبت خواهیم گرفت و محبتها هم بیشتر و روابط سالمترخواهد شد
می گوئید نه؟کافی است یکبار امتحان کنید!امام صادق (ع) در این رابطه فرموده اند:"ادب و احترام میان خود و برادر دوست و مومن خویش را ازمیان مبر،چراکه اگر این ادب و احترام رخت بر بست،حریم میان تو و او نیز شکسته خواهد شد". و از میان رفتن حریم میان دو دوست، از بین رفتن حیا را در پی خواهد داشت.
برای راهنمایی بیشتر دختران و پسران جوان در انتخاب همسر و رعایت این مسئله حیا و ادب در ازدواج داستان واقعی ازدواج حضرت امام علی(ع) و حضرت فاطمه (س) و همچنین داستان ازدواج حضرت موسی با دختر شعیب پیامبر را پیشنهاد می دهم بخوانید و نتیجه مثبت رعایت حیا را مشاهده کنید.در این داستانها رعایت حیا و نجابت به چشم می خورد مخصوصا در زن . و قرآن به شکلی زیبا این موضوع را به تصویر کشیده است. آنجا که نزدیک شدن دختر شعیب را به حضرت موسی یاد آور می شود این طور بیان می کند: دختر شعیب با نهایت حیا به موسی نزدیک شد.(قصص/آیه 25 و 28) با ذکر کلمه "استحیاءً" تنوین تفخیم را به کاربرده است که برای بیان عظمت و بزرگی است. قران حیای دختر شعیب را در چند مورد تذکر داده 2باربرای اب دادن گوسفندان در کنارچاه و بار دیگر برای دعوت موسی به منزل فقط می گوید: پدرم تورا دعوت کرده که پاداش آبی را که به گوسفندان ما دادی بدهد.فقط همین نه یک کلمه کمتر و نه یک کلمه بیشتر.ماشاء الله اینروزها مشاهده می کنیم که چگونه بعضی دخترخانمها از همان اول پر حرفی را بدون رعایت حیا با پسر جوان آغازمی کنند که نتیجه خوبی هم نمی گیرند.و باز قران نشان داده که حیای زن(دختر شعیب) نجابت طرف مقابل(موسی) را به دنبال دارد.
مسئله مهمی که در اینجا می خواهم بگویم پیشنهاد ازدواج از طرف دخترشعیب برای موسی است که به طور غیرمستقیم موضوع علاقه خودرا همراه با رعایت حیا به پدر اعلام می کند.و این موضوع در داستان زندگی و ازدواج حضرت خدیجه با حضرت محمد(ص) نیز رعایت شده است.اگر این مسئله در ارتباطهای امروزی و مخصوصا محیط چت مطرح بشه باید این زنان را الگوی خود قرار بدهند.وقتی دختر شعیب پیشنهاد می دهد به پدر که موسی را که جوانی قوی و امین است به عنوان خدمتکار استخدام کن پدر متوجه علاقه دختر به موسی می شود و خود پیشنهاد ازدواج را به موسی می دهد.
پس مشاهده می کنیم که حیا و نجابت این دوجوان مانع عشق عفیف و ازدواج آنها نشد بلکه باعث شد بدون هیچ دردسر و سختی ازدواج آنها فراهم بشه.در تمام این داستان و تمام روابط آن،حیا موج می زند و درنهایت مشکل همگی درسایه حیا حل می شود.موسی (ع) از ظلم فرعون رهایی یافته و ازدواج می کند،کار و مسکن به دست می آورد .در طرف مقابل،دیگر دختران شعیب مجبور نیستند درکنار نامحرم چو پانی کنند و هر کسی به ارزش واقعی خود می رسد.
اینها نکات ارزشمند و حساسی است که همه ما مخصوصا در این محیط مجازی الکترونیکی و دنیای رنگارنگ چت می توانیم رعایت کنیم.
تا دیدار و گفتاربعد
یاحق
بسم الله
سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) و ارتحال عالم ربانی و
مرجع تقلید حضرت آیت الله فاضل لنکرانی را به آقا امام زمان عج
و مقام معظم رهبری و ملت ایران و شما دوستان گرامی
تسلیت عرض می نمایم.
شهر مدینه را ماتم گرفته است
بغض گلوی ما امشب شکفته است
در سینه علی صدها هزار راز
یک راز پر بها، قبر نهفته است
درگوشه ی بقیع
یک ناله ی حزین
یک آه آتشین
آتش کشیده است بر قلب مرد و زن
کای مهربان من
ای مادر حسین، ای مادر حسن
ای یاس و یاسمن، ای ام زینبین
بی تو جهان مرا
تلخ است و همچو زهر
هرشب که زین مزار
با قلب و چشم زار، بر خانه می روم
ماتم سرای ما با جای خالیت
سوزد وجود من
حاشیه: سلام دوستان گرامی داشتم نوشته های اخیر یکی از نویسندگان را می خواندم که درمورد حجاب حضرت فاطمه بحث و تبادل نظر نموده بود .ضمن نوشتن شعر راز پربها و خواندن مطالب ایشان به نکته های مهمی پی بردم که برای شما نیز ذکر می کنم و ازشما می خواهم نظرات و نقدهای ارزشمند خود را برایم و سایر دوستانتان بیان نمائید.
نکته ای که در شعر راز پربها و مطلب ایشان یافتم مسئله حیا در دیدار و حفظ حریم افراد نسبت به یکدیگر است که به نوع نگاه افراد بستگی دارد.راز شبانه خاک سپردن حضرت زهرا و تشییع نمودن پیکر مطهرشان و حجاب گرفتن در مقابل فرد نابینا همه به مسئله حیا در دیدار برمی گردد.جدا از مسئله پنهان نمودن مزار حضرت از برابر دیدگان دشمنان در مورد نوع نگاه حضرت به این مسئله
برایتان توضیح می دهم که بیشتر پی ببرید.وقتی انسان خوشحال می شود و یا ناراحت اولین چیزی که تغییر می کند ضربان قلب اوست که این عضو از بدن کانون تحریکات و احساسات و تصمیمات انسان به شمار می اید. در ادامه ان بعضی حالات انسان نیز محل بروز شدیدتش در اعضای دیگر نمود می کند. خشونت و سختی در جگر و حیا در تنفس انسان زودتر نمایان می شود. امام باقر (ع) در همین رابطه فرمودند: جایگاه سختی و خشونت در جگر و حیا و شرمساری در ریه ها(دم) است و سکونتگاه خرد،قلب است.(بحار الانوار،ج 61،ص 304)
پس اثر غیر ارادی حیا در ریه رخ می دهد و اثار فراوان دیگری هم در افعال و جوارح انسان دارد که از مبحث ما خارج است.تا اینجا پی می بریم که حضرت فاطمه (س) نیز کاملا به این مسئله واقف بودند لذا درک می نمودند که حتی اگر آن شخص نابینا ایشان را با چشم ظاهری نبیند این حس را دارد که خود حضرت ممکن است با عدم رعایت پوشش قلب وی به تلاطم بیافتد و نوع رفتار در اعمال ایشان ،شخص نابینا ظاهر شود .به همین خاطر حجاب خودرا در برابرنابینا نیز رعایت می نماید و این نوعی ازحجاب باطنی و حیا در اعمال (دیدگان) انسان است.
با نوع نگاه افراد علاوه بر میزان حیای آنان،می توان میزان خرد ومعرفتشان را سنجید چرا که حیای چشم،ناشی از عقل و معرفت است.به قول معروف:"حیا در چشم است".(لغت نامه دهخدا،ج 20، ص 843)
پیامبر در بیان صفات عقل می فرماید:"خداوند عقل را از نوری اندوخته شده آفریده و دانش را نفس آن، فهم را روح آن....حیا را چشم آن و حکمت را زبان آن قرار داده است.(بحار الانوار،ج 1،ص 107) و نهایتاً می فرمایند:خداوند حیا را در چشمان قرار داده است.
این مطلب ،این حقیقت را نشان می دهد که حیا بیشتر از هرچیزی در دیدگان نمایان است و از نگاه های هرکسی می توان میزان حیا یا بی حیایی اورا دریافت.دیده ای که عادت کرده به هر فردی و هرچیزی نگاه کند ،پرده های حیا را از فرا رویش می درد و چشم بی حیا مورد تنفر مردم خواهد بود.در واقع انسان وقتی می خواهد حیای خودرا نشان دهد،سرش را زیر و چشمش را پایین می اندازد.تا اینجارا درک نمودید که چه مقصودی را خواستم بیان کنم.حال بیاییم به جامعه خود بنگریم و این بحث را در اجتماع دنبال کنیم.
برخی افراد اینطور عادت کرده اند که نظاره گر همه چیز باشند و برای نگاه کردن نیازمند هیچ دلیل و انگیزه ای هم نیستند.خودم به وفور نمونه اش را دیده ام.به چهره ی تمامی افرادی که در کوی و خیابان از کنار آنان گذر می کنند خیره می شوند، به هر فیلمی-با وجود صحنه های محرک و مستهجن-نگاه می کنند و به آثار و پیامدهای ناگوار آن در روح و روان انسان هیچ توجهی ندارند.متاسفانه فیلم هایی ساخته می شود که سراسر آن ها پر از صحنه های نامناسب است که مقصودی جز تحریک جنسی و جذب مشتری ندارد.تابلوهایی ترسیم می گردد که رنگ و بوی آن ها یاد آور هیچ حقیقت و خاطره ی آسمانی نیست؟! البته هنرمندان متعهدی نیز وجود دارند که هدفشان تعالی بخشیدن به هنر است و آثارشان از بی حیایی عاری است.کم ترین آسیب این فیلم ها و تابلوها این است که قبح و زشتی گناه در نظر انسان از بین می رود و موجب دوری ازخداوند و غفلت از او می گردد و تاثیرات ناگواری را در جسم و روح انسان بر جای می گذارد.اگر چشم به این نوع نگاه ها خو بگیرد، بعد ازمدتی کوتاه آثار گستاخی و بی شرمی که زاییده ی همین نگاه های نادرست و ناشایست است، در او پدیدار
خواهد شد.این مسئله در اینترنت نیز به وفور یافت می شود و
ما جامعه مجازی باید خیلی به این مسئله دقت کنیم.برترین نوع نگاه،مخصوص انسان های خردمند و عاقل است که جایگاه نگاه ها را می شناسند و می دانند که در کجا ،کی و چگونه باید نگاه کنند و به نحوی رفتار می کنند که پرده های حیا را ندرند و در ضمن چیزی از نظرشان دور نماند.این چشم ها دیدگان اصیل با حیایی هستند که بجا و با دلیل به زمین دوخته می شوند و کنترل نگاه،نیروی بالقوه و معنوی سرشاری به ایشان خواهد بخشید.به قول شاعرسنایی:
با حیا گفت او مرا و چشم من روشن بدو هرکه روشن دیده ترشد، بیشتر دارد حیا
هرگاه بخواهیم ازدریچه ی عقل با دنیای بشری ارتباط برقرار کنیم،ناگزیریم حیای چشم را رعایت نماییم.
این رازی است که در نوع حجاب و رفتار حضرت فاطمه سلام الله علیهانیز دیده می شد و ما باید از آن بانوی نمونه اسلام و سرور زنان عالم درس بیاموزیم و مراقب اعمال و رفتار به خصوص نوع نگاههای خود باشیم.
امیدوارم شما هم مثل من از این درس اخلاقی رفتاری حضرت نکته آموخته و برای دوستان خود در همین وبلاگ ذکر نمائید منتظر نظرات و نقدهای شما دوستان هستم
تا دیدار بعد
یا حق